Lapingattaren kennel
Lapingattaren kennel


Kennel.fiJalostuksen tavoiteohjelmassa kohdat 4.3 ovat oleelliset eli jalostukseen käytettävän koiran lonkat on kuvattava (A-E) ja silmät peilattava. Nämä ovat siis pakolliset!

Lonkkien lisäksi nykyään monesti kuvataan kyynärät.  Vuodesta -21 lähtien saatan kuvauttaa nekin lonkkakuvien yhteydessä, mutta en jo lonkkakuvatuilta koiriltani, ellei tarvetta erikseen ilmene, esimerkiksi juuri kyynärongelmia.

On muutamia sairauksia joita lapinkoirilla esiintyy ja joita testataan. Omilla jalostuskoirilla alla listatut sairaudet on tiedossa  ja/tai testataan, jotta saadaan mahdollisimman terveet jälkeläiset. En jätä esimerkiksi dm- sairastumisaltista narttuani käyttämättä, vaan yhdistän sen tervegeenisen kumppanin kanssa; tuloksena pentuja, jotka ovat geenin kantajia. Kantaja ei sairastu, mutta jos sitä taas on tarkoitus käyttää lisääntymiseen, on kumppanin oltava terve. Näiden jälkeläinen taas testataan geenin suhteen jos sitä käytetään taas jalostukseen eli esimerkiksi sillä teetetään pentuja. Sairasta ei ikinä käytetä, sairastumisaltista voi käyttää, voihan olla ettei se koskaan sairastukaan,

Prcd-PRA

Pompen tauti

DM

Ps. http://terveys.lappalaiskoiragalleria.org/ tietokannassa voi käydä katsomassa kaikkien koirieni ja niiden sukulaisten terveystietoja. Omieni ja kasvattieni tiedot ovat julkisina siellä.  

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy