Lapingattaren kennel
Lapingattaren kennel


Kennel.fi

Meillä sekä aikuiset koirat että pennut elävät rauhallista elämää maalla omakotitalossa ja aidatulla pihalla ja ne elävät kotonani sisätiloissa, saaden leikkiä kasvattajan kotona ollessa vapaasti, mutta kuitenkin valvotusti. Kun pennut ovat noin 4-5 viikkoisia alkaa meillä käydä enemmän vieraita ja ne saavat tottua kovastikin erilaisiin ihmisiin, näin pentu sosiaalistuu hyvin, vaikka muuten rauhallista onkin.  Tämä sosiaalistaminen on kasvattajana itselleni erityisen tärkeää ja muutaman kerran harjoitellaan mm. autossa oloakin.  Myös monenlaisiin ruokiin tutustutaan neljännestä viikosta eteenpäin ja muutenkin erilaisiin asioihin tutustuminen on tärkeää, että pennusta tulee rohkea!


Kun pentuja tulee, ne luovutetaan aikaisintaan 7 viikon ikäisenä moneen kertaan madotettuna, rekisteröitynä, sirutettuna ja saat mukaasi eläinlääkärin todistuksen. Saat ohjeet miten rekisteröidä koiran nimiisi. Saat hoito-ohjeet ja tukea koiran suhteen niin halutessasi. Jos en kaikkea tiedä, etsitään tietoa. Toiveenani kasvattajana olisi saada ja antaa tietoa, kuvat ja kuulumiset kasvateista olisivat ihania.  Tuen lisäksi:

Rekisteröin pennunostajat heidän niin halutessaan vuodeksi lappalaiskoirat ryn jäseneksi ja saat lapinkoira-lehden vuodeksi. Voit jatkaa jäsenyytta halutessasi vuoden jälkeen itse.

Rekisteröin koirat Ruokaviraston koirarekisteriin. Uuden omistajan tulee rekisteröidä pennun heti itse samaan rekisteriin, tehdään se luovutushetkellä tai pian sen jälkeen.

Maksan halutessasi järjestyksessään toisen koiranäyttelyn ilmoittautumismaksun, jos koira on ilmoitettu avo-luokkaan. Kun tulos näkyy KoiraNetissä, voin maksaa maksun.

Lisäksi mukaan tulee:

    • Lapinkoira-aapinen (uusi painos 2018), joka on 36-sivuinen tietopaketti uuden pennun kotiväelle.
    • 2-3 kg käyttämäämme penturuokaa (Nutrimaa)
    • Musti ja Mirri pentulaatikko (sis. pentureppukuponki)  tai vastaava.
    • Mahdollisesti Agrian pentupaketti
    • mahdollisesti jotain tarpeellista käyttötavaraa

Pennulle siis kannattaa hankkia säädettävä kaulapanta ja talutin.  Pennun kaula on luovutusiässä noin +/-30 cm ja omilla nartuilla n 45-48 cm.  Vesi- ja ruokakuppi on hyvä olla olemassa. Petiä ei ehkä tarvita, lapparit niin usein nukkuvat viileällä lattialla mieluiten. Monesti siitä on tullut pennun sisähuussi!

Huomioithan seuraavat asiat pennunostajana;  Haluan nähdä jokaisen pennun varaajan kasvotusten, eli varaus voidaan tehdä vasta kun on pentua käyty katsomassa tai meihin tutustumassa ennen pentuja ja kun nähdään mitä sukupuolta ja kuinka monta pentua syntyy.  En siis lupaa pentua ennen tätä!  Otan kiinnostuneita jonoon, tämä ei vielä tokikaan ole lupaus pennusta, mutta oma vuoro voi tulla joko tulevasta tai sitä seuraavasta pentueesta. 

Annan pennun ensisijaisesti ostajalle, joka lupaa käyttää pentua n. 2-vuotiaana lonkkakuvissa ja silmätarkistuksissakin. Lisäksi koiran terveystiedot tulee saada olla näkyvissä Lappalaiskoirat Ry:n terveystietokannassa, tähän tarvitaan koiran omistajan lupa. Haluan myös, että jokainen kasvattini on lappalaiskoiragalleriassa kuvineen, voin ne itsekin lisätä,  kunhan saan kuvia.

Turhaa sterilisaatiota/kastraatiota en hyväksy, eli sitä, että koira leikataan ilman hyvää syytä, etenkään liian nuorena, vain siksi, että oma elämä olisi helpompaa! Uroskoirat eivät aina siedä muita uroksia, se voi olla täysin normaalia koiralle.  Kestätkö sitä, että uroskoirasi menee sekaisin naapurintyttöjen ihanista hajuista? Terveyshuolet ovat sitten toki asia erikseen, joskus uros pitää kastroida. Yleensäkin koiran neuterointi on joskus tarpeen, mutta huonoja puolia ovat esimerkiksi lihominen, turkin mahdoton huopuminen ja virtsankarkailuongelmat.  Narttukoiran kohdalla on tärkeää miettiä, jaksatko juoksuja, koska se tulee tiputtelemaan verta lattialle. Suosittelen juoksuhousuja leikkauksen sijaan, jos koira on muuten terve, eikä sillä ole terveysongelmia.  Juoksut on aivan tuikitavallinen asia nartulle, ja varmistan jatkossa, että se on sitä uudelle perheellekin.  On tutkittu (Tanjamaarit Nurminen, Retrospektiivinen tutkimus suomalaisesta koirapopulaatiosta, Lisensiaatin tutkielma Helsinki 2008), että noin joka viides narttu saa virtsankarkailuongelman leikkauksesta. Minusta se on aika paljon. Eli mieti tätä ennakkoon, että kestätkö nartun juoksuja.  Olisiko uros silloin parempi vaihtoehto?  Pentukoira puree varmasti myös uusien perheenjäsenten varpaita. Jos perheessä on pieniä lapsia, on tämä asia parempi miettiä etukäteen. Olisi niin surullista etsiä normaalille pennulle uusi koti vain siksi, että se puree varpaita.  

En anna pentua ulko-tai häkkikoiraksi, vaan perhekoiraksi, joka saa viettää aikaa myös ulkona.  Annan mahdollisen pennun aina kotikoiraksi, mutta toivon, että sitä käytetään kerran-pari kertaa elämänsa aikana näyttelyssä. Vaihtoehtona näyttelykäynnille voi vaikka käyttää luonnetestissa! 

Kaikki nämä (lonkkakuvat, silmätarkastukset ja näyttelytulokset tai luonnetesti, mahdolliset ilmoittamasi ongelmat) kertovat jo paljon siitä millaisia jälkeläisiä olen kasvattanut ja siitä on hyötyä lapinkoirakannan tulevaakin terveyttä ja rodunomaista ulkomuotoa ajatellen! Näin saan tietoa millaisia kasvatustyöni tulokset ovat ja toimia sen mukaan.  Näyttelyssä pari kertaa käyvä koira ei ole mielestäni "näyttelykoira" vaan näyttelyssä käymisen tarkoitus on kirkastaa minulle sitä miten koira liikkuu ja miltä se näyttää!  Lapinkoira on loppupeleissä tarkoitettu poropaimeneksi ja haluan itse pitää tämän ominaisuuden koirillani, vaikka ne eivät sitä työtä tekisikään.  

Lisäksi, olethan tutustunut rotuun, tiedät millainen lapinkoira on ja mitä sen omistaminen vaatii! Tutustu muutamaan hyvään pentuoppaaseen ennen pennun kotiintuloa, ja opettele luoksetulo, paikallaolo ja monet muut koirankoulutukseen liittyvät ohjeistukset!  Hyviä kirjoja ovat mm Pentuneuvola (Salli Suorsa ja Pertti Vilander) ja Pennun kasvatus (Tuire Kaimio)

Jos sattuisi käymään niin, että hankittuasi koiran meiltä joudutkin siitä luopumaan, olisin kiitollinen jos ilmoittaisit siitä minulle, sillä voin olla apuna uuden kodin löytämisessä. Jos sattuisi tulemaan minkäänlaisia ongelmia koiran suhteen, pyydän ilmoittamaan minulle ensimmäisenä. Näin voin olla ehkä avuksi ongelmassa, ja olla tietoinen asioista.  

Voit laittaa sähköpostia, tai ottaa muuten yhteyttä, jos pentu kiinnostaa tai on muuta kysyttävää.  En ehkä ehdi vastata heti, mutta vastaan kyllä yleensä jossain vaiheessa, anteeksi jos en ole vastannut.  Jos haluat tulla tutustumaan vaikka ohikulkumatkalla, laita Wa-viestiä!  


Olethan tutustunut myös koiralle myrkyllisiin aineisiin   Agrian sivuilta?

Tähän tulee jossakin vaiheessa kuluttajasuoja-asiaa!

 

 

 

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy