Lapingattaren kennel
Lapingattaren kennel


Kennel.fi

Degeneratiivinen myelopatia

Degeneratiivinen Myelopatia on selkäydinrappeumasairaus, joka periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena. Taudin ensioireita ovat epävakaa kävely, koordinaatiohäiriöt, huojuminen ja vapina. Taudin edetessä ensin koiran takapää halvaantuu ja halvauksen levitessä lopulta myös eturaajoihin. Lisäksi saattaa esiintyä virtsan ja ulosteen karkailua. Yleensä ensimmäiset merkit taudista ilmaantuvat myöhemmällä iällä (keski-ikä 8 vuotta), mutta tauti voi puhjeta myös nuorempana. DM on parantumaton, hiljalleen etenevä sairaus. (Movetin www-sivut).

On kuitenkin mietitty, että suomenlapinkoiralla voi olla joku suojaava geeni, sillä sairaus on puhjennut sairastuneilla paljon myöhemmin.  Sairastumisalttius ei myöskään tarkoita sairasta, voi olla että koiralla sairaus ei puhkea ikinä, vaikka riski onkin toki suuri.  

DM degeneratiivinen  myelopathy – Koiran sairastuvuustaulukko

 

  Äiti N/N Äiti N/DM Äiti DM/DM
Isä N/N 100% N/N 50% N/N
50% N/DM
100% N/DM
Isä N/DM 50% N/N
50% N/DM
25% N/N
50% N/DM
25% DM/DM
50% N/DM
50% DM/DM
Isä DM/DM 100% N/DM 50% N/DM
50% DM/DM
100% DM/DM


Taulukon lähde: https://www.genimal.com/fi/DNA-testit/koira/dm-degeneratiivinen-myelopatia-koira/

Yllä olevasta taulukosta voi päätellä, että kun sairastumisaltis Lilli (äiti DM/DM autosomaali-resessiivinen) tekee pennut tervegeenisen isän (isä N/N) kanssa ovat kaikki pennut N/DM eli kantajia.  Kannattaa muistaa, että kantaja itse ei sairastu ko. tautiin. Jos/kun kantajalla teetetään pennut etsitään toiseksi vanhemmaksi N/N.  Nämä pennut ovat joko terveitä tai kantajia!  Sama taulukko pätee myös Pra-prcd ja pompen taudin geeneihin. Pentueita suunnitellessani yhdistän kantajan ja sairastumisalttiin (huom, en sairasta) vain terveeseen yksilöön.

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy